Over watt, kilowattuur en euro's

Recent hebben we de mogelijkheid toegevoegd om de eenheid van je grafieken te veranderen. Je kan nu naast de standaard watt schaal je verbuik ook bekijken in kWh/jaar en euro/jaar. De kWh/jaar schaal geeft, hoe kan het ook anders, het aantal kilowattuur die zou verbruiken wanneer je je ogenblikkelijk verbuik gedurende een jaar zou aanhouden. Hierbij staat '1.4k' voor 1400 kWh/jaar. Voor de omzetting van je verbruik naar euro's hebben we aan 0.17eur/kWh gerekend. Deze houdt dus geen rekening met dag-en nachttarieven, abonnementskosten, de gratis electiciteit per gezinslid, e.d.m. Je dient deze informatie enkel als een goede benadering te beschouwen, niet als een exacte weespiegeling van de te verwachten factuur.

Je kan de drie eenheden gebruiken voor alle tijdschalen (uur, dag, week, maand en jaar). Toch zijn kWh/jaar en euro/jaar geschikter voor de langere tijdschalen (maand en jaar).

Happy metering!

Comments

test's picture

hoi,

het is wel heel interessant aan het worden zo, dat je kan kijken naar watt, euro, maar ik vraag me toch af hoe het komt dat er zo een verschil is tussen de verbruikers.

als er niks opstaat bij ons, en daar wil ik mee zeggen dat enkel de koelkast (het zijn er wel 2 met diepvries) opstaat en hier en daar een lamp, dit zijn dan spaarlampen van 11watt.

en dan zie ik dat ik zo rond de 600watt verbruik, maar bij icarus is dat bijna altijd zo rond de 200watt?

graag zou ik wel eens de verschillen willen weten.
je begrijpt wel wat ik bedoel hé, hoop ik toch.

we houden het nu ook weer beter in het oog , want we hebben een nieuwe plafond met daar spotjes in , maar die spotjes moeten nog vervangen worden door led-spotjes, want het verbruik van de spotjes nu is 350watt (7x50watt), daar verschiet je dan toch wel even van als je naar je flukso-meter gaat kijken!!!

tot......

Veerle's picture

Bij Icarus is het thuis altijd pikkedonker en is het lampje van de koelkast zelfs vervangen door een spaarlamp ;-))

Alleszins ben ik nu voor de kerstdagen toch al op zoek gegaan naar kerstverlichting die zeer weinig verbruikt, zoals daar zijn: kaarsen (maar die kan je spijtig genoeg niet in je kerstboom hangen) en de nieuwe LED-verlichting die je overal vindt. Die laatste is wel wat duurder dan gewone lampjes (voor 6 meter lichtjes heb ik 29 euro betaald). Ik ga alvast op de flukso-meter kijken of daar iets van te zien is (we hebben ze gisterenavond rond 19.45 u. aangezet, als ik mij goed herinner).

icarus75's picture

Dag Stefan,

je kan je sluipverbuik best in kaart brengen door in je meterkast één voor één je circuits uit te zetten en op Flukso te zien hoeveel je resterende verbuik bedraagt. Eenmaal je een goed idee hebt op welke leidingen je verlies dan wel zit, kan je gericht naar de verbruikende toestellen op zoek gaan.

Een goede raad die we je kunnen geven is om een verdeelstekker met schakelaar te plaatsen tussen het stopcontact en je elektrische toestellen. Wanneer je bijvoorbeeld 's avonds stopt met televisie kijken, kan je met de schakelaar meteen alle toestellen uitschakelen. TV's, videorecorders; set-top boxen, etc. verbruiken elektriciteit wanneer ze in standby of zelfs uitgeschakeld staan.

De combinatie van de zoektocht naar de oorzaak van je sluipverbruik en het plaatsen van schakelaars zou je nachtelijk elektriciteitsverbruik sterk moeten reduceren. Een besparing van 100 watt op je sluipverbruik levert je op jaarbasis een besparing van 876kWh op.

Groetjes,
Bart.

Lees http://zonstraal.forumup.be/about163-0-asc-0-zonstraal.html ook eens na.
1 van de dingen die ik ondere andere had gemerkt, is dat de wasmachine ook een standby verbruik had. (6W) Het komt er eigenlijk min of meer op neer dat je alle elektrische toestellen die je niet gebruikt beter kan uit trekken.

Bart,
wat is het verbruik van het Flukso metertje ? Sinds dit dan ook 24 op 24 op staat ?

Groeten,
Kris

icarus75's picture

Dag Kris,

Je hebt inderdaad ook een sluipverbruik bij electrische toestellen. Tegenwoordig letten de fabrikanten tijdens de ontwerpfase wel meer op het sluipverbruik van hun apparaat. Bij oudere toestellen kan je wel een significant verbuik opmerken.

De Fluksometer verbuikt zo'n 2 à 3 Watt. Het meten kost je dus wel iets, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de besparing die je kan realiseren. Ons nachtelijk verbruik schommelt nu tussen de 80 à 90 Watt. De Fluksometer staat dus maar voor een miniem deel van de electriciteitsconsumptie in.

Groeten,
Bart.

Voor de omzetting van je verbruik naar euro's hebben we aan 0.17eur/kWh gerekend. Deze houdt dus geen rekening met dag-en nachttarieven, abonnementskosten, de gratis electiciteit per gezinslid, e.d.m. Je dient deze informatie enkel als een goede benadering te beschouwen, niet als een exacte weespiegeling van de te verwachten factuur

-------------
eglen