Fluksometer

We beschrijven achtereenvolgens de poorten, knop en LEDs van de Fluksometer v3. De Fluksometer v3 is momenteel enkel verkrijgbaar in de ‘E’ versie, die ook wordt aangeduid als FLM03E.

poorten

_images/P9180418.JPG
sensor poorten

De schroef terminal heeft veertien ingangen. Een poort op de schoef teminal wordt gedefinieerd door een paar naburige ingangen. De poortnummers zijn op de voorzijde van de behuizing gedrukt voor makkelijke referentie met de polariteit aangeduid als + en -

Poorten #1 tot #3 zijn stroomklem poorten geschikt voor Flukso FLS06-type stroomklemmen met gesplitste magnetische kern. Poorten #4, #5 en #6 kunnen gebruikt worden voor het tellen van pulsen. Dit type poort ondersteunt de bij DIN-rail meters veel voorkomende S0 interface. S0 is een open-collector interface die gestandaardiseerd is onder DIN EN 62053-31. Pulse poorten aanvaarden ook Flukso water- en gasprobes. Poort #7 kan gekoppeld worden met een NTA8130-compatibele locale P1 poort aanwezig op Nederlandse slimme meters. In tegenstelling tot de andere poorten is de polariteit van poort #7 aangeduid met de letters a (tx) en b (rx).

Notitie

De P1 poort decoder ontbreekt nog in de huidige P1 firmware. Deze functionaliteit wordt in een toekomstige release toegevoegd.

ethernet
Beide ethernet poorten ondersteunen een 10baseT/100baseTx interface met auto-negotiation en auto MDI/MDI-X crossover detectie. Met de rechtse ethernet poort (LAN) kan de Fluksometer worden ingesteld. De linkse poort (WAN) dient als internet uplink voor de Fluksometer.
voedingspoort
Niettegenstaande de voedingspoort nog steeds een 9-15V DC spanning aanvaardt, verpakken we nu alle Fluksometer v3’s standaard met een 9V AC-AC adapter. De AC-adapter doet dubbel dienst: enerzijds als voeding voor de FLM03, anderzijds als sensor voor de lijnspanning.
USB
De USB 2.0 type A poort aan de rechterzijde van de Fluksometer kan met een 3G stick worden uitgerust. Dit laat de FLM toe om zich direct met het internet te verbinden, zonder behoefte aan een LAN.
_images/P9180420.JPG

knop

De drukknop heeft een duale functie. Welke functie geactiveerd wordt hangt af van de duur waarmee de knop wordt ingedrukt. Zorg ervoor dat de hartslag LED knippert vooraleer de knop te gebruiken.

Herstel standaard netwerk instellingen
Indien je de knop gedurende 2 tot 5 seconden ingedrukt houdt zal de Fluksometer z’n standaard netwerkinstellingen herstellen.
Herstel firmware
Houd de knop tussen de 10 en 15 seconden ingedrukt om de standaard firmware van de Fluksometer te herstellen, onmiddellijk gevolgd door een reboot. Je zal alle netwerk- en sensoropties vanaf nul moeten instellen. Laad de locale web interface nadat de hartslag LED opnieuw begint te knipperen.

LEDs

De Fluksometer heeft zes rode LEDs bovenop z’n behuizing. Samen bieden deze LEDs een overzicht van het intern functioneren van de Fluksometer, de status van de netwerk interfaces en de mogelijkheid van de FLM om te communiceren met de Flukso server. Van links naar rechts zijn deze LEDs:

Wifi
Indien de wifi interface wordt gebruikt, zal de wifi LED oplichten wanneer de draadloze connectie met succes kan worden opgezet. Netwerk verkeer op de wifi interface zal de wifi LED doen knipperen.
Ethernet
Beide ethernet LEDs zullen oplichten wanneer hun respectievelijke ethernet verbindingen, WAN en LAN, tot stand zijn gebracht. Dit kan zowel een 10baseT of 100baseT zijn. in full- of half-duplex mode.
Wereldbol
Nadat de Fluksometer is opgestart zal de wereldbol LED oplichten wanneer hij zich met de Flukso server kan verbinden via MQTT/SSL.
Hartslag
De hartslag LED bevindt zich net naast de wereldbol LED. Informeert de wereldbol LED ons over de status van de externe communicatie van de Fluksometer, dan laat de hartslag LED ons toe om de intere gezondheid van de Fluksometer te verifiëren. Deze LED zal oplichten wanneer het sensor bord z’n firmware draait. Wanneer de flx daemon is opgestart tijdens de boot sequentie dan zal hij vanaf dan het sensor bord elke seconde pingen. Elke ping veroorzaakt een knippering van de LED om zodoende een echte hartslag na te bootsen. Een hartslag is dus de indicatie van een volledig opgestarte Fluksometer, een actieve flx daemon, een sensor bord dat z’n firmware draait en een correcte communicatie tussen hoofd- en dochterbord.
Voeding
De voeding LED is direct verbonden met de interne 3.3V voeding. Een opgelichte LED geeft weer dat de voeding is aangesloten aan het apparaat en dat de interne 3.3V spanningsregulator correct functioneert.
_images/P9180419.JPG